Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Κανονισμός Οικογιορτής Θεσσαλονίκης – Κριτήρια συμμετοχής σε Οικογιορτές


Γενικές αρχές

Σε όλα τα προϊόντα που εκτίθενται στην γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καμία επικίνδυνη και τοξική ουσία είτε κατά την καλλιέργεια τους, είτε κατά την παρασκευή τους, είτε κατά την κατασκευή τους. Όταν απασχολούνται υπάλληλοι είτε κατά την παραγωγή, είτε κατά την πώληση των προϊόντων, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι εργασιακές σχέσεις και να μην γίνεται οποιαδήποτε εκμετάλλευση των υπαλλήλων. Η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών. Φαινόμενα ανάρμοστης συμπεριφοράς και τομαρισμού θα κρίνονται άμεσα από την Γ.Σ. Απαγορεύονται οι έμποροι και η μεταπώληση προϊόντων. Οποιοδήποτε προϊόν ή μέλος δεν τηρεί τον παρόντα κανονισμό (κριτήρια) θα αποβάλλεται άμεσα από την γιορτή. Σε κάθε γιορτή θα γίνεται αυστηρός έλεγχος σε όλα τα προϊόντα (παλιά και νέα) από ορισμένη επιτροπή της τοπικής γιορτής.

Παραγωγοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι

1.     Η μέθοδος καλλιέργειας-εκτροφής που ακολουθείται μπορεί να είναι βιολογική, φυσική, βιοδυναμική. Σε κάθε περίπτωση ισχύουν κατά ελάχιστο τα κριτήρια και ο κανονισμός της βιολογικής γεωργίας. Διευκρίνιση: Δεν είναι απαραίτητη η βιολογική πιστοποίηση, αρκεί να εφαρμόζεται τουλάχιστον ο κανονισμός της βιολογικής γεωργίας.
2.     Προτιμούνται οι παραδοσιακές - ντόπιες ποικιλίες. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται σε εμφανές σημείο: παραδοσιακή ποικιλία ή υβρίδιο.


Μεταποιητές τροφής – πρωτογενής μεταποίηση (μαρμελάδες, ελιές, τουρσιά, σάλτσες κλπ)

1.     Ισχύει κατ’ ελάχιστο ο κανονισμός της βιολογικής γεωργίας.
2.     Όλες οι πρώτες ύλες πρέπει να είναι 100% ιδιοπαραγωγής, εξαιρούνται: η γλυκαντική ουσία, το αλάτι, το ξύδι, το λεμόνι και παρόμοια βιολογικά συντηρητικά
3.     Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση γλυκαντικής ουσίας, πρέπει οπωσδήποτε να είναι βιολογική.
4.     Ιδιαίτερη προσοχή στην απαραίτητη χρήση ετικέτας με τα στοιχεία του παραγωγού, το βάρος καθώς και στην απαραίτητη αναγραφή ημερομηνίας παραγωγής και λήξης.
5.     Οι συσκευασίες πρέπει να είναι γυάλινες, χάρτινες. Το πλαστικό δεν επιτρέπεται, αλλά αν είναι απαραίτητο πρέπει να είναι PET ή κατάλληλο για τρόφιμα.

Καλλυντικά-θεραπευτικά σκευάσματα-προϊόντα σωματικής υγιεινής-δευτερογενής μεταποίηση

1.     Ισχύει κατ’ ελάχιστο ο κανονισμός της βιολογικής γεωργίας.
2.     Οι μεταποιητές/τριες οφείλουν να παράγουν οι ίδιοι/ιες τουλάχιστον το 50% των πρώτων υλών (συστατικών) των προϊόντων. Το υπόλοιπο ποσοστό θα προέρχεται κατά προτεραιότητα από παραγωγούς της Οικογιορτής ή εφόσον δεν υπάρχει από άλλες βιολογικά πιστοποιημένες πηγές.
3.     Όλα τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ετικέτα όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά (κατά σειρά από το περισσότερο στο λιγότερο),  το καθαρό βάρος σε γραμμάρια και στα υγρά, ρευστά σε ml καθώς και η ημερομηνία παραγωγής και λήξης τους (στα σαπούνια-σαμπουάν ημερομηνία παραγωγής).
4.     Στα βάμματα βοτάνων χρησιμοποιείται αλκοόλη (αιθανόλη) από σταφύλια και αναγράφεται οπωσδήποτε ο αλκοολικός βαθμός της. Απαγορεύεται η χρήση μεθανόλης ή και βιομηχανικής αιθανόλης.
5.     Στα σαπούνια μπορεί να χρησιμοποιείται τηγανόλαδο και μούργα (θα πρέπει να αναγράφεται), αρκεί να είναι ιδιοπαραγωγής και οικολογικό. Δεν επιτρέπεται κανένα ραφιναρισμένο έλαιο, επομένως και ελαιόλαδο. Ως βάση χρησιμοποιείται καυστικό νάτριο ή κάλιο ή αλισίβα.
6.     Απαγορεύονται τα σαπούνια γλυκερίνης, εκτός αν η γλυκερίνη είναι ιδιοπαραγωγή.
7.     Το φοινικέλαιο συνιστάται να μην χρησιμοποιείται αφού μπορεί να προέρχεται από καλλιέργεια σε αποψιλωμένα δάση. Αν είναι απαραίτητο, να ελέγχεται με παραστατικά η προέλευσή του.
8.     Τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να προέρχονται από καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και να μην είναι προϊόντα χημείας.
9.     Τα έλαια και τα αιθέρια έλαια που δεν μπορούν να βρεθούν από άλλους παραγωγούς της Οικογιορτής, θα πρέπει να είναι Ελληνικά και πιστοποιημένα βιολογικά. Επιτρέπονται εισαγόμενα μόνο όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα (π.χ. λάδι καρύδας, αιθέριο σιτρονέλας κλπ) και θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα βιολογικά και αν υπάρχουν από δίκτυο fairtrade.
10.  Επιτρέπονται φυσικοί γαλακτοματοποιητές που προέρχονται 100% από φυσικές πρώτες ύλες (π.χ. σιτάρι, ελιά κλπ), όπως ο phytocream και άλλοι.
11.  Οι μεταποιητές /τριες που χρησιμοποιούν βότανα στα σκευάσματά τους θα πρέπει οπωσδήποτε να καλλιεργούν το 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% μπορεί να προέρχεται από παραγωγούς της Οικογιορτής ή από την φύση με αειφορική συλλογή και μόνο από περιοχές που επιτρέπεται από τα κατά τόπους δασαρχεία (πχ δεν επιτρέπεται ούτε αειφορική συλλογή από περιοχές Natura ή προστατευόμενους βιότοπους). Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται συλλογή βοτάνων που είναι χαρακτηρισμένα από την επιστημονική κοινότητα ως είδος υπό εξαφάνιση.
12.  Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα βοτάνων, πρέπει να είναι οπωσδήποτε συσκευασμένα και αποστειρωμένα.
13.  Οι συσκευασίες πρέπει να είναι γυάλινες, χάρτινες. Το πλαστικό δεν επιτρέπεται, αλλά αν είναι απαραίτητο πρέπει να είναι PET.

Χειροτέχνες, κατασκευαστές κοσμημάτων, κεραμίστες

Ένας από τους σκοπούς της Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι να κατασκευάζουμε όσο πιο οικολογικά γίνεται τα χειροτεχνήματά μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα χειροτεχνήματά μας αποτελούν καλλιτεχνική δημιουργία με φυσικά υλικά και όχι απλά σύνθεση αγορασμένων στοιχείων. Σχετικά με τις κατασκευές με πρώτη ύλη το δέρμα, προσπαθούμε να εφαρμόζουμε όση λιγότερη κόλλα γίνεται, να προτιμούμε δέρματα φυτικής δέψης, να χρησιμοποιούμε ρετάλια δέρματος και ως βερνίκι να επιλέγουμε φυσικά, οικολογικά βερνίκια. Στις δημιουργίες με υφάσματα προτιμούμε βαμβάκι, μετάξι, λινό, μαλλί, μπαμπού, κάνναβη, ενώ αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα. Όσον αφορά στα πλεχτά, προτιμούμε αγνό παρθένο μαλλί και βαμβάκι, αντί των συνθετικών νημάτων. Στα κοσμήματα προτιμούμε ως πρώτες ύλες τους σπόρους (προτεινόμενοι προσωπικά επεξεργασμένοι), το ξύλο, τον φελλό, το βαμβάκι, το μαλλί και την ψάθα. Σχετικά με τα κεραμικά, προτεινόμενοι πηλοί είναι οι κόκκινοι και η πορσελάνη με κάποιες προϋποθέσεις. Υαλώματα μολύβδου, καδμίου, σεληνίου και μαγγανίου  πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και τοξικά χρώματα.
1.     Δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε συμβατικό βερνίκι ή κόλλα.
2.     Δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε συμβατικό χρώμα και καμία επικίνδυνη ή τοξική ουσία σε οποιαδήποτε κατασκευή.
3.     Απαγορεύεται η χρήση νικελίου, χρυσού και ασημιού (μόνο ως κούμπωμα).
4.     Απαγορεύεται η χρήση πλαστικού ή πλαστικοποιημένων πρώτων υλών σε κατασκευές.



1 σχόλιο:

  1. Για την συσκευασία κατά την πώληση, αντί για χάρτινη σακούλα -τσάντα, σκευτήκαμε να φτιάχνουμε τσάντες από παλιά ρούχα, κουρτίνες, τραπεζομάντιλα κτλ τα οποία, δεν είναι από φυσικά υφάσματα, αλλά είναι προιόν επανάχρησης και φυσικά όχι μιας μόνο χρήσης. Πώς σας φαίνεται, ταιριάζει με τη φιλοσοφία της γιορτής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή