Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Το πλαίσιο της γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης


Ο θεσμός των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της χώρας. Με τις ρίζες της σε αυτό τον θεσμό, ξεκίνησε από πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η τοπική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. Παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα, συναντιόνται, ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση.

Θεμελιώδεις αρχές της Οικογιορτής είναι:
  • Τα προϊόντα της γιορτής να είναι φυσικής ή βιοδυναμικής ή βιολογικής καλλιέργειας, εκτροφής, μεταποίησης κλπ
  • Απαγορεύεται η συμμετοχή με προϊόντα από εμπόρους και μεσάζοντες
  •     Δεν γίνονται αποδεκτά προϊόντα που κατά την διαδικασία της παραγωγής και μεταποίησης εκμεταλλεύονται τον Άνθρωπο και το Φυσικό Περιβάλλον 
  • Η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων
Η Οικογιορτή λειτουργεί με βάση την αυτοοργάνωση, την εθελοντική εργασία, την άμεση δημοκρατία και δεν έχει καμία εξάρτηση. Προτάσσει και προωθεί τα καθαρά-οικολογικά προϊόντα, τις δίκαιες και προσιτές τιμές τους, την μικρή παραγωγή και την οικοτεχνία, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες. Αποκηρύσσει την εξάρτηση από εταιρείες, εμπόρους, μεσάζοντες που κερδοσκοπούν και προωθεί τις ντόπιες ποικιλίες και παραγωγές. Δεν έχει καμία σχέση με εκθέσεις βιολογικών προϊόντων κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προβάλλουν το σύγχρονο «πράσινο» καπιταλισμό. Δεν ζητάει πιστοποιήσεις για εγγύηση – ελάχιστοι είναι οι πιστοποιημένοι – ανθρώπινες σχέσεις ζητάει με ειλικρίνεια, σεβασμό και ελπίδα. Στην Οικογιορτή πραγματοποιούνται διάφορα εργαστήρια με σκοπό την διάσωση και διάδοση της γνώσης και της οικολογικής συνείδησης. Παράλληλα διοργανώνονται συζητήσεις – ομιλίες με θέματα που αφορούν την άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, την υποστήριξη των μικρών παραγωγών, την αυτάρκεια και την προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. Επίσης στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προωθεί δράσεις για την συνεργασία και δημιουργία ομάδων παραγωγής, για την στοχευμένη καλλιέργεια, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, για τις δίκαιες τιμές. Στόχος της τοπικής γιορτής είναι να πραγματοποιήσει αρκετές Οικογιορτές στην πόλη της Θεσσαλονίκης με σκοπό την διάδοση των παραπάνω θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου