Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η «4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας».
Με πολύ κέφι, θετική ενέργεια, ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων, με νέες προτάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις, θεατρικά και καλές μουσικές, ολοκληρώθηκε και η 4η πολύχρωμη «Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας», στο πάρκο Ν.Ελβετίας, στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλες τις έκτακτες καταστάσεις και τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για την οργάνωση της Οικογιορτής, όλα εξελίχθηκαν πολύ αρμονικά. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη Οικογιορτή της Θεσσαλονίκης. Συνολικά στη φετινή γιορτή συμμετείχαν 92 παραγωγοί, χειροτέχνες και συλλογικότητες. Τίμησαν την Οικογιορτή παραγωγοί από την Κρήτη, την Καλαμάτα, την Επίδαυρο, τα Ιωάννινα, το Πήλιο, την Κομοτηνή, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κλπ. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς και χειροτέχνες, τις συλλογικότητες, τους εθελοντές, τους καλλιτέχνες και βέβαια τους εκατοντάδες παλιούς και νέους φίλους της Οικογιορτής, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Καλή αντάμωση στην Οικογιορτή του 2015!


Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγραμμα 4ης Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, 11-14/9/2014, πάρκο Ν. Ελβετίας ΘεσσαλονίκηΞεκινά η 4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στο φιλόξενο πάρκο Ν.Ελβετίας (περιοχή Χαριλάου), στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη-Κυριακή 11-14 Σεπτεμβρίου (από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο)
Στην φετινή Οικογιορτή συμμετέχουν 95 παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα. Μαζί μας θα είναι και 12 συλλογικότητες: ΒΙΟ.ΜΕ., Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σπείρα γης, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πράσινες Διαδρομές, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ευδώρα Γαία, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Κύτταρο Νέας Γης, ΠΕΡ.ΚΑ., Greenwave Festival, Αλλιώτικο Σχολείο, "Νέο Θεμέλιο" Α.Μ.Κ.Ε., Οικολογικό Συνεταιριστικό Πρατήριο Θεσσαλονίκης
Τι είδους προϊόντα θα εκτίθενται
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προϊόντα. Στην κατηγορία των Παραγωγών-Οικοτεχνών θα βρούμε: βότανα, μελισσοκομικά προϊόντα, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, σάλτσες, μαρμελάδες, κηπευτικά, όσπρια, αλεύρι, ποτά, κοτόπουλα, λάδι κ.ά.
Στην κατηγορία των χειροτεχνών μας περιμένουν: σαπούνια, κηραλοιφές, κρέμες, παιχνίδια, ζώνες, τσάντες, ρούχα, διακοσμητικά, κοσμήματα, κεραμικά, ξύλινες κατασκευές κ.ά.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής θα πραγματοποιηθούν περίπου 20 παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων ανά ημέρα
Παρασκευή 12/9/2014
18:00   Εργαστήριο: Τα πάντα για το Σπορείο, με τον Θωμά Παπαγεωργίου.
18:00   Κεραμική για παιδιά, με τον Στάθη Κονιδάρη.
19:00   Εργαστήριο: Εισαγωγή στους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και τρόπος ενεργοποίησής τους, από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σπείρα Γης.
20:00   Εργαστήριο: Ολιστική Θεραπευτική και σύγχρονες μεθόδους Μη Επεμβατικής Θεραπείας- Βιοσυντονισμός και Ιπποκράτεια Θεραπευτική, από "Νέο Θεμέλιο" Α.Μ.Κ.Ε.
21:00   Μουσική με τον Στέφανο Λαζαρίνο
Σάββατο 13/9/2014
13:00   Εργαστήριο: Παρασκευή οδοντόκρεμας, με τον Διονύση Παπανικολάου
16:30   Παρουσίαση του συνεταιριστικού οικολογικού παντοπωλείου
18:00   Εργαστήριο αργαλειού, με τον Στράτο Μυλωνά.
19:00   Εισαγωγή στην Βιολογική Γεωργία, με τον Γιώργο Καΐρη.
20:00   Ομιλία για την διατήρηση των σπόρων από την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι.
20:45   Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σπόροι Ελευθερίας» (30 λεπτά)
Κυριακή 14/9/2014
12:00   Εργαστήριο παρασκευής Κεφίρ, με τον Χρήστο Αγγελοστογιάννη.
12:00   Κεραμική για παιδιά, με τον Στάθη Κονιδάρη.
13:00   Εργαστήριο παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού με την Κατερίνα Κατσιμπέρη
18:00   Παράσταση για παιδιά από τους κλόουν Dromocosmicas.
19:00   Αφήγηση Ιστοριών (μύθων - ποιημάτων και παραμυθιών) Ο μαγικός κήπος,  από τους "Dum Spiro Λόγια Σπέρνω" (από 6 ως 106 ετών).
20:00   Οικοαπόδραση στο Πάϊκο: ένα άγνωστο βουνό σε απόσταση αναπνοής από την θεσ/νικη, με τον Δάνο Δανιηλίδη (Οικοτεχνία Γλυκομαγεία).
21:00   Μουσική: King be electronic Duet
22:30   Μουσική: Biv

Καθόλη την διάρκεια της Οικογιορτής η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πράσινες Διαδρομές προσφέρει:
1. Δωρεάν διάθεση ποδηλάτων.
2. Δωρεάν διάθεση ποδηλάτων για μεταφορές εμπορευμάτων.
3. Δωρεάν τεχνικός έλεγχος ποδηλάτων.
Καλή αντάμωση στην Οικογιορτή του 2014!Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τελευταία Οργανωτική συνέλευση για την προετοιμασία της 4ης Οικογιορτής

Την Δευτέρα 8/9/2014 και ώρα 6μμ θα γίνει η τελευταία συνέλευση για την προετοιμασία της γιορτής στο χώρο του πάρκου της Ν. Ελβετίας. Θα δούμε τα διάφορα οργανωτικά θέματα, το στήσιμο της γιορτής (έλλειψη καλωδίων, ομπρέλες κλπ), έγκριση νέων αιτήσεων κλπ. Η συνέλευση είναι ανοικτή και μπορούν να συμμετέχουν και εθελοντές/τριες που θέλουν να βοηθήσουν τόσο στην προετοιμασία όσο και κατά την διάρκεια της γιορτής.

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέλευση για την οργάνωση της 4ης Οικογιορτής

Καλούνται σε συνέλευση τα μέλη της τοπικής γιορτής Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας με θέμα την οργάνωση της 4ης Οικογιορτής στο πάρκο της Ν. Ελβετίας από 11 ως και 14/9. Η συνέλευση θα γίνει στο καφέ του πάρκου της Ν. Ελβετίας την Πέμπτη 4/9/2014 και ώρα 5μμ. Η συνέλευση είναι ανοικτή και μπορούν να συμμετέχουν και εθελοντές/τριες που θέλουν να βοηθήσουν στην οργάνωση και το στήσιμο της Οικογιορτής.

4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης 11 με 14 Σεπτεμβρίου 2014, πάρκο Ν. Ελβετίας ΘεσσαλονίκηΓια τέταρτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στον φιλόξενο χώρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας. Σήμερα δόθηκε η έγκριση για την χρήση του πάρκου και  οριστικοποιήθηκε η Οικογιορτή (η καθυστέρηση οφείλεται σε  γραφειοκρατικά κωλύματα). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της τοπικής γιορτής που έχουν συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια και δεν υπάρχει κάποια ένσταση εναντίον τους. Οι δηλώσεις συμμετοχής τους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο oikogiortithessalonikis@gmail.com  ή τηλεφωνικά στο 6936711788. Θα αναφέρουν ονοματεπώνυμο, προϊόντα που θα εκθέσουν, στοιχεία επικοινωνίας (και ηλεκτρονικά αν υπάρχουν) και την δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιου εργαστηρίου. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην Οικογιορτή και νέοι παραγωγοί και χειροτέχνες. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση και να περιμένουν την έγκρισή της από την συνέλευση που θα προηγηθεί της γιορτής. Η αίτηση κατεβαίνει από εδώ και η προθεσμία είναι μέχρι και την Κυριακή 7/9/2014. Όλοι οι συμμετέχοντες   θα πρέπει να φροντίσουν για ομπρέλλα, πάγκο και θα πρέπει να φέρουν μπαλαντέζα και λάμπα. Θυμίζουμε ότι με απόφαση της συνέλευσης8/6/14 (Οικογιορτή ΕΤ3) δεν θα λειτουργήσει συλλογική κουζίνα για τους συμμετέχοντες στην γιορτή. Ο καθένας και η καθεμία θα ετοιμάσει φαγητό και θα τρώμε όλοι μαζί σε στρογγυλό τραπέζι. Παράλληλα θα λειτουργήσει και αυτοοργανωμένο κυλικείο. Επίσης στην κατηγορία της μεταποίησης τροφής και των καλλυντικών- θεραπευτικών σκευασμάτων όλοι/ες οι μεταποιητές/τριες οφείλουν να παράγουν οι ίδιοι/ιες το 50% των πρώτων υλών τους.